Achizitionarea unei sticlute cu ulei de argan de calitate, produs si ambalat in Maroc poate fi o adevarata vanatoare de comori

ulei de argan purVrem sa  te ajutam  sa ajungi la o viziune obiectiva asupra alegerii uleiului de argan pe baza unor criterii exacte si nu pe baza parerilor unor pseudo-oameni de stiinta.

CERTIFICAREA BIO! O HARTIE CARE CONTEAZA

Dupa parerea noastra e printre cele mai importante. Nu ajunge sa fie doar o sigla EcoCert pe cutie/sticla. Pe site-ul sau in magazinul din care cumperi ulei de argan trebuie sa existe buletinul de analiza si certificarea BIO si mai ales sa fie si accesibile. Și totodata certificarea sa fie pentru lotul din care face parte sticluta pe care o ai in mana. Certificarea atesta autenticitatea uleiului de argan si faptul ca exista un organism de control care verifica fiecare etapa de productie a uleiului de argan, de la culegerea fructelor, pana la obtinerea produsului finit si imbutelierea acestuia. Asadar, pentru a te asigura ca achizitionezi ulei de argan, nu alte amestecuri, cumpara un ulei certificat BIO.

MIROSUL ULEIULUI

Un ulei de argan cosmetic demn de acest nume, nu miroase nici a capra, nici a paine prajita si nicidecum nu are un miros neplacut. Trebuie sa aiba un miros care in contact cu aerul si pielea trebuie sa dispara in maxim 2-3 minute. Mirosul nu trebuie sa fie pronuntat la un ulei de argan presat la rece, presare care pastreaza caracteristicile acestuia. De precizat, ca uleiul de argan alimentar are mirosul mai pronuntat, tocmai pentru a aroma mancarea. Acest miros mai pronuntat se datoreaza incalzirii nucilor de argan inainte de presare.

CULOAREA ULEIULUI DE ARGAN

Uleiul de argan cosmetic se caracterizeaza printr-o culoare galben-aurie, iar uleiul de argan alimentar are o culoare mai inchisa.

TREBUIE SA INTRE FOARTE REPEDE IN PIELE

Spre deosebire de alte uleiuri, un ulei de argan de calitate nu lasa pielea grasa. O aplicare simpla si un masaj circular permit uleiului de argan o penetrare rapida a pielii. Un ulei  care lasa pielea grasa cu siguranta , nu este un ulei de argan pur.

PRETUL

Uleiul de argan este considerat unul dintre cele mai scumpe si mai rare uleiuri din lume avand si un pret corespunzator. Cu siguranta ai observat si diferente majore de pret, de la o marca la alta, insa asta nu inseamna neaparat ca doar uleiul cel mai scump este autentic. Multe dintre variantele prezente pe piata sunt importate din Franta, Spania, Italia atfel ca la pretul final se adauga adaosul comercial si cheltuielile de transport ale furnizorilor francezi, spanioli, italieni si apoi cele ale distribuitorilor din tara. In plus, ambalajele mai sofisticate maresc si ele pretul.

BENEFICIILE ULEIULUI DE ARGAN PENTRU PIELE, DEMONSTRATE PRIN STUDII

Din documentarea noastra despre uleiurile naturale  am extras doua studii despre uleiul de argan pe care le-am gasit  in US National Library of Medicine - National Institutes of Health. Unul este despre efectul uleiului de argan in melanoma, cel de al doilea este despre efectul acestuia asupra tenului femeilor la menopauza. Nu intram in detalii medicale pe care nu le cunoastem, doar va postam esenta concluziilor si va dam sursa. 

ulei de argan marocBENEFICIILE ULEIULUI DE ARGAN PENTRU SANATATE

Despre beneficiile uleiului de argan pentru piele se cunosc si sunt povestite de milenii. Numai ca au existat si sceptici, asadar in 2013 o echipa de cercetatori marocani au analizat efectele unei componente active din uleiul de argant asupra melanomei (cancerul de piele). Era primul studiu de acest tip, iar dincolo de cifre si denumiri medicale extragem concluzia:

„ (...)  Aici, prezentam uleiul de argan ca un inhibitor eficient al biosintezei melaninei, al carui efect poate fi contribuit de componentele individuale sau de efectul lor de sinergie. Deși a fost raportat efectul componentelor de ulei argan (tocoferoli, acizi grasi, etc.) asupra biosintezei melaninei, acesta este primul raport privind efectul inhibitor al uleiului de argan asupra melanogenezei in celulele B16, oferind baza stiintifica pentru secolele cunoasterea efectului sau benefic asupra pielii.” 

Studiul il gasiti aici.

BENEFICIILE ULEIULUI DE ARGAN PENTRU TEN 

In 2015 este publicat un alt studiu, prin care se analiza efectul uleiului de argan folosit  de catre femeile aflate postmenopauză in alimentatie sau cu scop cosmetic. Studiul a durat 60 zile, o perioada limitativa, dar cercetatorii au ajuns la urmatoarele concluzii:

„In ciuda acestor limitari (nota noastra - timp si implicarea voluntarelor) acest studiu arata o tendinta favorabila a eficienței uleiului argan asupra elasticitatii pielii pentru femeile aflate în postmenopauza si ofera un bun studiu preliminar. De asemenea, nu s-au observat efecte secundare cu tratamentele de ulei studiate in timpul perioadei de studiu. “

Daca doriti mai multe informatii despre efectele uleiului de argan asupra tenului,  studiul il gasiti aici.