Uleiuri esentiale si naturale – un scurt ghid pentru a sti ce si cum sa alegi

Uleiurile esentiale au numeroase intrebuintari si aplicatii iar proprietatile lor sunt variate. Ajutorul pe care il ofera atat la nivel fizic cat si mental reprezinta ceva ce nici macar nu poate sa fie descris cu usurinta in cuvinte. Pentru a putea sa beneficiezi de tot ceea ce iti pot oferi uleiurile esentiale si naturale nu trebuie sa te grabesti sa faci achizitia.

Este esential sa te informezi in prealabil astfel incat sa cunosti exact ceea ce adaugi in cosul de cumparaturi. Din fericire, in mediul online exista suficiente informatii despre produs in fiecare magazin virtual insa, daca nu stii sa deosebesti un produs original de unul contrafacut atunci este foarte usor sa te pacalesti.

uleiuri naturale si esentialeIata deci cum poti sa deosebesti uleiuri esentiale si naturale presate la rece intre ele si sa faci cea mai buna alegere:

 

Alege in functie de tipul de uleiuri esentiale si naturale

In comert vei putea sa gasesti uleiuri esentiale si naturale pentru diferite scopuri: pentru masaj, aromaterapie, ingrijirea pielii, de uz intern, de uz extern sau care se folosesc pentru crafting sau curatenie. Pentru fiecare utilizare in parte exista o serie de indicatii cu privire la aplicarea lor care trebuie respectate pentru a oferi cele mai bune rezultate. Uleiurile esentiale si naturale originale au un pret mult mai ridicat intrucat sunt folosite plantele astfel incat proprietatile lor sa nu fie alterate.

 

Uleiuri esentiale si naturale in scop cosmetic

Gama de uleiuri naturale si cele esentiale pot sa fie folosite pentru crearea unor produse cosmetice naturale chiar in confortul casei dumneavoastra si se recomanda sa respectati in totalitate indicatiile din reteta. In general, este bine sa urmariti indicatiile care sunt prevazute pe eticheta produsului.

Spre exemplu gama de produse din ulei de argan bio se utilizeaza pentru intretinerea parului si a barbii ( la domni), cu efect vizibil anti-aging in intretinerea tenului.

 

Tipuri de formule

Si din acest punct de vedere putem sa enumeram cateva formule care sunt comercializate pe piata precum cele terapeutice, cele naturale certificate cu ingrediente 100% organice, variante parfumate care se pot folosi pentru parfumarea camerelor si in diferite proiecte DIY si apa florala care are calitatea cea mai scazuta. Asadar, atentie la ceea ce doriti sa cumparati sa nu confundati intre ele tipurile de uleiuri esentiale si naturale.

 

Uleiuri naturale in scop terapeutic

Daca doriti sa utilizati uleiuri naturale in scopuri terapeutice atunci trebuie sa aveti grija sa alegeti unul care sa fie fabricat tocmai in acest scop pentru a fi sigure pentru ingerare. Restul tipurilor de uleiuri despre care am vorbit sunt fie pentru uz extern cum ar fi masajul fie pentru parfumarea camerei sau pentru aromaterapie.

Functiile uleiurilor esentiale si naturale

In functie de tipul de uleiuri esentiale si naturale pe care le alegeti, pe piata se gasesc produse care indeplinesc diferite functii. Acestea pot sa fie formule cu proprietati antiseptice, antiinflamatoare, afrodisiace, decongestionante, de calmare, detoxifiere, pentru tratarea insomniei sau pentru buna functionare a organismului. Pentru alegerea produsului potrivit este necesar sa stii care este ingredientul natural folosit.

 

Muleiuri naturaleetodele de aplicare

In functie de puritatea produsului metoda de aplicare poate sa difere. Cele mai comune mijloace de folosire sunt prin inhalare, picurare pe piele sau in apa de baie, frectie, comprese sau ingerare. Fiecare modalitate de aplicare este specifica tipului de uleiuri esentiale si naturale pentru care ati optat. Daca este vorba despre un ulei natural ( bio, presat la rece preferabi) pe care il folosesti la nivel local, uleiul esential trebuie diluat in apa sau alt agent. Metodele de aplicare difera si trebuie sa acorzi o mare atentie asupra acestui fapt atunci cand iti achizitionezi tipul de ulei natural sau esential pe care il cumperi.

Modalitatea de imbuteliere

Acesta ofera un indiciu foarte clar in privinta calitatii produsului. De obicei se gasesc in sticle maro de mici dimensiuni si au un termen de valabilitate destul de mic. Aceste flacoane ajuta la pastrarea produsului in cele mai bune conditii si ferit de factorii externi care ar putea sa ii influenteze calitatea.

 

Eticheta si certificarea uleiurilor conteaza

Totodata, trebuie sa acorzi o atentie deosebita si la specificatiile de pe eticheta. Produsele originale sunt certificate si daca iti doresti sa cumperi un produs original atunci evita termenii ,,ulei parfumat”, ,,parfum de ulei” sau ,,uleiuri identic naturale”.

Daca ai parcurs acest ghid cu atentie atunci in mod clar vei putea sa stii ce si cum sa alegi astfel incat sa te bucuri de proprietatile uleiurilor esentiale si naturale. Astfel, vei putea sa vezi cat de bine functioneaza pentru diferite tipuri de aplicatii si vei putea profita de beneficiile lor pentru cat mai mult timp.