Utilizari ale untului de cocos pe care ar trebui sa le stii

ulei de cocos bioDin seria de grasimi bune pentru organismul uman nu trebuie sa uitam de unul dintre cele mai iubite si neobisnuite uleiuri: unt de cocos. Acesta este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le puteti consuma. Untul de cocos este o grasime sanatoasa, necesara si foarte versatila in ceea ce priveste utilizarea sa. Este obtinuta din miezul nucilor de cocos si este solid la temperatura camerei. Prin incalzire usoara se lichefiaza si devine ulei de cocos. Untul de cocos adevarat, presat la rece si netratat in nici un fel, va fi intotdeauna solid la temperatura camerei. Tocmai acesta este si motivul pentru care uleiul de cocos lichefiat care se vinde in unele magazine nu este tocmai bun.

 

La ce este bun untul de cocos?

Poate sa fie folosit cu succes si in prepararea unor retete culinare, mai ales pentru dulciuri vegetariene, de exemplu, tot felul de bomboane sanatoase din nuci, seminte, fructe uscate sau ciocolata de casa. Poate sa fie folosit si ca atare. De asemenea, daca se gateste fara ulei atunci la servire se poate adauga putin unt de cocos pentru sporirea gustului delicios al preparatului respectiv. Asadar, untul de cocos este unul dintre acele uleiuri naturale care dau savoare preparatelor din bucatarie.

Chiar si in scopuri cosmetice are numeroase utilizari benefice: poate sa fie folosit in componenta unor balsamuri de par, balsamuri de buze, masca pentru par, pentru masarea scalpului, masajul corpului, ingredient in numeroase alte produse cosmetice. De asemenea, este un foarte bun cicatrizant si regenerant al pielii.

Untul de cocos se gaseste practic in orice magazin online sau offline, insa, adevarata provocare intervine atunci cand vine vorba sa il alegeti. Este foarte important sa fie certificat bio si sa fie presat la rece. Nu este recomandat sa il achizitionati in cutiute mici destinat mai degraba unei utilizari cosmetice pentru ca astfel pretul este mult mai mare. Uleiul de cocos poate sa fie pastrat chiar si doi ani fara sa rancezeasca. Nu este necesar sa il tineti in frigider insa, daca ati cumparat o cantitate mai mare si nu il utilizati foarte des atunci este recomandat sa il tineti la rece.

 unt de cocos

Si alte scopuri pentru care untul de cocos este excelent

Chiar si in Ayurveda are un succes deosebit si este utilizat atat pentru prepararea mancarii cat si pentru ingrijire personala. Este utilizat in special pentru masaj intrucat se considera ca reface echilibrul interior al corpului.

Iar acum, dupa  plin sezon al concediilor, puteti sa includeti in tratamentul  dumneavoastra corporal unt de cocos,  intrucat este foarte bun pentru calmarea arsurilor solare sau protectiei solare. De asemenea, untul de cocos poate sa fie folosit cu succes si pentru calmarea arsurilor la degete atunci cand puneti mana pe o tigaie fierbinte.

Numeroasele utilizari ale untului de cocos l-au facut sa fie un ingredient nelipsit din casele a mii de oameni pe tot cuprinsul globului. Acum ca stiti pentru ce mai poate sa fie utilizat in afara de ingredient pentru produse cosmetice, poate va veti decide si dumneavoastra sa includeti pe lista de cumparaturi si unt de cocos. In plus, veti putea sa va bucurati de aceste avantaje ori de cate ori il veti folosi.