natural

Pe piata exista produse bio certificate,  produse bio fara certificari si produse naturale.

Ne-am decis sa scriem acest articol fiindca o mare parte din noi asimileaza un produs natural ca fiind unul foarte sanatos iar producatorii profita de acest lucru desi termenul „natural” nu ofera siguranta ca produsul este sanatos.

In articol, ne axam in mod special pe cuvantul bio deoarece este termenul cel mai des folosit in tara noastra. Organic si eco sunt sinonime ale acestui termen.

Produsele certificate bio

Distribuitorul poate pune puna la indemana consumatorului hartia (certificatul bio in acest caz) care dovedeste ca produsul contine doar ingrediente bio.

De produsul finit bio nu s-au atins pesticitedele, ingrasamintele, hormonii si antibioticele pe cand de produsul natural mai mult ca sigur, da.  Produsele bio sunt depozitate, prelucrate, manipulate si comercializate in conformitate cu niste standarde bine definite. Pe parcursul fabricarii toate procesele sunt verificate si mai apoi daca standardele au fost respectate, produsul este etichetat ca fiind „bio” de catre un organism de control.

Unul dintre cele mai cunoscute organisme de control este EcoCert. Produsul cu certificat bio are obligatoriu sigla organismului de control pe ambalaj.

Intr-adevar exista pe piata produse care sunt bio desi nu sunt etichetate in acest sens (aici e vorba de increderea pe care o ai in producator). Certificarea unui produs ca fiind bio presupune multe cheltuieli si da, din acest motiv produsele bio sunt mult mai scumpe decat celelalte. 

Produsele bio fara certificari

Acest tip de produse contin  ingrediente bio dar distribuitorul nu poate pune la indemana consumatorului certificatul bio deoarece acesta nu exista. Produsul contine doar cateva ingrediente certificate  iar asta nu face produsul final bio (restul ingredientelor nu sunt sigure si pot fi pesticide, antibiotice, hormoni etc). Totusi producatorului ii este permis sa eticheteze produsul cu termenul BIO.

Produse naturale

Nimeni si nimic nu ne poate asigura ca produsele naturale nu contin coloranti, parfumuri, hormoni, arome artificiale, pesticide sau antibiotice.  

De exemplu  un ulei pentru corp care contine ulei esential de trandafir cu cativa parabeni si niste parfum sintetic de trandafiri este vandut ca ULEI NATURAL PENTRU CORP. Va rugam, data viitoare cand vrei sa cumperi un ulei natural pentru corp arunca o privire pe eticheta acestuia si vezi ce ingrediente contine.

Dupa parerea noastra o mare parte din produsele bio nu au un aspect si un miros placut pe cand cele naturale da. Cele naturale  pot contine coloranti si arome care le ofera un aspect si un miros placut. De cele mai multe ori alegem cu ochii!